Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode
Liv Holm Andersen

Publiceret

14. januar
2015

Et Danmark som er stort i verden

Mit Danmark er et Danmark, som er stort i verden. Jeg bliver kanonstolt, når jeg møder mennesker ude i verden, som kalder Danmark for en stormagt i forhold til ligestilling, kvinde- og børnerettigheder og udvikling. Det skal vi skrue op for.

Internationalt samarbejde er således vigtigt for mig – uanset om det handler om ulandsbistand, deltagelse i internationale fora eller udveklingsstuderende.

Jeg er glad for den indsats, som Danmark yder i verden. Jeg mener, at Danmark har meget at byde verden. Jeg mener også, at verden har meget at byde Danmark. Og vi har et ansvar for at gøre vores del i verden, for vi er en del af den, og den er ikke en klub, man bare kan melde sig ud af.

Selvom eksempelvis krigen i Syrien måske kan synes langt fra vores hverdag, så påvirkes vi i den grad af krigen i form af de mange flygtninge, der kommer hertil. Derfor har vi både en interesse i og en forpligtelse til at være med til at sikre fred og ordentlige forhold i verden. Ligeledes har vi et ansvar at påtage os for en lille andel af verdens flygtninge.  

Danmark gør en massiv indsats med vores udviklingsbistand, der hver dag redder menneskeliv, bekæmper fattigdom og sygdom samt skaber udvikling gennem uddannelse og rettigheder. Den gør med andre ord en massiv forskel til det bedre – og det virker, det siger resultaterne alt om, og sidst men ikke mindst går en forsvindende lille del af den danske bistand faktisk til korruption. Der er altså meget godt at sige, og derfor er jeg som radikal meget optaget af, at Danmark skal nå sit mål om 1 procent af BNP i udviklingsbistand.

Vi gør også en stor indsats i FN og andre vigtige internationale fora for at sætte fokus på demokrati, klima, rettigheder og oplysning. Især er Danmark sammen med en række andre progressive lande ofte med til at trække i retningen af bedre forhold for kvinder og seksuelle minoriteter samt kæmpe for seksuelle og reproduktive rettigheder. Det er vigtigt for mig som radikal, at vi har nogle internationale regelsæt og konventioner, der klargør, hvordan vi ser et globalt samfund udvikle sig, og hvilke værdier der skal være i højsædet. Derfor er det også meget vigtigt for mig, at vi i Danmark overholder de internationale konventioner, vi har forpligtet os til. Overtræder vi dem, vender vi hele det internationale samfund ryggen – og hvis et land som Danmark ikke overholder dem, hvordan vil vi så få lande, som måske kunne have enormt meget mere gavn af at gå konventionsvejen, til at overholde menneskerettigheder og internationale spilleregler? Derfor skal Danmark være frontkæmper og ikke fodslæbende, når det kommer til de internationale forpligtelser og konventioner.

Sidst men ikke mindst kan vi i Danmark drage massiv fordel af internationaliseringen. Danmark er et lille land, som har gavn af at handle med omverdenen. Vi har brug for åbenhed, brug for at tiltrække talent, brug for at vores talenter har internationalt udsyn. Derfor er internationaliseringen af uddannelse vigtigt – og det skræmmer mig decideret når Dansk Folkeparti siger nej til internationale folkeskoler eller engelsksprogede uddannelser. For naturligvis er det ikke et spørgsmål om at nedprioritere det at være dansker. Nej, det er et spørgsmål om, at vi sagtens kan både og! For mig er gode muligheder for rekruttering af alt fra universitetsprofessorer, over læger til landområderne til højt specialiseret arbejdskraft til vores virksomheder også vigtigt. Både fordi virksomhederne efterspørger det, men også fordi vi lærer af hinanden og mangfoldige teams ofte skaber bedre løsninger og produkter. Herunder er det naturligvis vigtigt, at vi sikrer rimelige udlændingeregler, så en dansker, der har dygtiggjort sig i udlandet, naturligvis kan få sin udkårne fra et andet land hertil. Derfor har vi som radikale arbejdet benhårdt på at afskaffe VKOs pointsystem, for der skal ikke være points på kærlighed!

Vi er et lille land. Vi har brug for åbenhed, brug for at tænke internationalt, brug for at være en del af internationale fællesskaber – fællesskaber der bygger på handel og økonomiske samarbejder men også mere og andet end dét; de skal også bygge på at være sammen om at forandre verden til det bedre og løse verdens udfordringer. Det vil jeg kæmpe videre for.